Křeháče – původní recept z Veletin

Ingredience

  • asi 75 dkg polohrubé mouky
  • kvasnice (42 g)
  • ½ litru mléka
  • 1 vejce
  • mleté škvarky
  • ½ hery
  • sůl, kmín

Postup přípravy

  • Do ½ kg mouky rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku soli, vlažné mléko, vejce, vymísíme těsto (postupně přidáváme mouku tak, aby těsto bylo jako řidší těsto na knedlíky).

  • Těsto necháme vykynout, po 30 minutách přemísíme a necháme dokynout.

  • Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na placku silnou asi 2 cm, pokryjeme vrstvou škvarků, na škvarky nakrájíme na tenké plátky heru

  • Těsto překládáme – nejprve cípy placky do středu, boucháním hranou ruky vytlačíme vzduchové bubliny, pak těsto rozválíme na čtverec a překládáme podélně na třetiny; těsto necháme odpočinout, pak opět rozválíme a znovu překládáme na třetiny (ve směru kolmém k původnímu překládání).

  • Překládáme tedy celkem třikrát, přičemž dáváme pozor, aby se těsto neprotrhlo a náplň pak při pečení nevytekla.

  • Těsto opět rozválíme na placku cca 2 cm silnou, sklenkou vykrajujeme kolečka, která klademe na suchý plech. Zbytky těsta po vykrajování již znovu nepřevalujeme, ale kousky upečeme jak jsou – vznikají různé tvary zajímavé především pro děti.

  • Kolečka ozdobíme nožem (naznačíme mřížku), potřeme vodou, podle chuti posypeme solí a kmínem.

  • Pečeme při 250 °C do červena.