Vdolečky 

podle Marcely Rosíkové (původní recept rodiny Ladislava Koníčka pekaře)

Ingredience

Kynuté těsto:

  • 50 dkg hladké mouky
  • 8 dkg cukru moučka
  • ¼ l mléka
  • 2 dcl oleje
  • 6 dkg kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • 4 žloutky
  • sůl
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr

Tukové těsto

Den před pečením si připravíme tukové těsto.

  • 10 dkg hladké mouky
  • 1 ks (= 25 dkg) másla

Drobenka

  • ½ hladké mouky
  • ½ hrubé mouky
  • cukr moučka
  • tuk (máslo, přidat i trochu oleje)

Tvarohová náplň

  • tvaroh (je-li příliš vlhký, nechat přes noc viset v utěrce)
  • rozinky
  • cukr
  • Na ozdobení povidla

Postup přípravy

  • Z ½ dávky vlahého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.

  • Kvásek po vzejití vlijeme do mísy s moukou, žloutky a olejem, osolíme, zamísíme a necháme kynout.

  • Po nakynutí rozválíme a přiložíme rozválené tukové těsto, složíme do kosočtverce.

  • Necháme kynout.

  • Po vykynutí znovu rozválíme a necháme kynout.

  • Po posledním vykynutí rozválíme a rozválené těsto krájíme na čtverečky (120 ks), na které pokládáme tvarohové kuličky.

  • Kuličky zabalíme do těsta.

  • Do vdolečku uděláme důlek, který naplníme povidly, pak vdoleček potřeme rozšlehaným vejcem a prsty vtlačíme drobenku

  • Vdolečky necháme mírně dokynout.

  • Pečeme cca 10 minut při 200 °C.